Rehabilitációs terapeuta

A szakma ismertetése

Az egészségügy ágazat 5 éves (érettségi utáni szakképzésben 2 éves) képzése, amely érettségi és technikusi (érettségi utáni szakképzésben értelem szerűen csak technikusi) szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Választható szakmairányok: Gyógymasszőr szakmairány, Fizioterápiás asszisztens szakmairány.

A fizioterápiás asszisztens, együttműködve az egészségügyi személyzet tagjaival, elektroterápiás kezeléseket végez és felhasználja a víz és a gyógyvizek kedvező hatásait. A gyógymasszőr, diagnózis alapján, különböző, meghatározott típusú masszázst végez és felhasználja a víz és a gyógyvizek kedvező hatásait.

A rehabilitációs terapeuta az egészségügyi ellátó team tagja, és részt vesz a közvetlen betegellátásban, de akár önálló vállalkozás keretein belül is tevékenykedhet.

Ajánlott minden fiatal számára, aki jó verbális képességgel rendelkezik, könnyen teremt kapcsolatot, szeret embereknek tevékenyen segíteni a testi-lelki-szociális jóllét, az életminőség javításában. Szívesen érint, tapint, masszíroz másokat, fontos számára a mások iránti felelősségvállalás és segítségnyújtás.

Az ágazat megnevezése
Egészségügy
A szakma megnevezése
Rehabilitációs terapeuta
A szakma azonosító száma
5 0923 03 09
A szakma szakmairányai
Gyógymasszőr
Fizioterápiás asszisztens
Képzés időtartama
2 év / 5 év
Ágazati alapoktatás megnevezése
Egészségügy ágazati alapoktatás
Iskolai előképzettség
Alapfokú iskolai végzettség 5 éves képzés esetén
Érettségi vizsga 2 éves képzés esetén
Alkalmassági követelmények
Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat
Pályaalkalmassági vizsgálat

Szükséges kompetenciák

Kézügyesség, ügyes mozgás (karok, kezek, ujjak fokozott használata), állóképesség, jó fizikum, precizitás, felelősségtudat, önállóság, szorgalom, érzelmi stabilitás, kapcsolatteremtő készség, határozottság, kommunikációs és empatikus készség, tolerancia, csapatmunka.

A szakképzettséggel rendelkező

A Rehabilitációs terapeuta Gyógymasszőr szakképzettséggel rendelkező

  • gyógymasszázst és iszapkezeléseket alkalmaz;
  • különböző hőmérsékletű, kiterjedésű fürdőkkel kezeléseket végez;
  • gyógyvizes ivókúrát alkalmaz.

A Rehabilitációs terapeuta Fizioterápiás asszisztens szakképzettséggel rendelkező

  • a természet energiáival gyógyítást végez (elektroterápia, napfény-fototerápia, termoterápia, hidroterápia, balneoterápia, inhaláció, klímaterápia).