Dán kapcsolat szakoktatóknak

A dán Nykobing városában lévő egészségügyi szakképző iskolával már évek óta kapcsolatban állunk. Ők a bölcsődei illetve szociális gyakorlati oktatásban élen járnak. A dán szociális és egészségügyi rendszer az egyik leghatékonyabb Európában.
Iskolánk szintén egészségügyi szakképző iskola. Ápolói, csecsemő és gyermekápolói, ápolási asszisztensi szakképzési osztályaink vannak – hasonlóan a dán iskolához.
Mindkét iskolában 60:40 % a gyakorlat és elmélet aránya. Iskolai demonstrációs termek, területi helyszínek és külső gyakorlati oktatók tartják a tanulók gyakorlati óráit.

Egy pályázati felhívást írtunk ki 2008. december 12-én gyakorlati oktatók és gyakorlati oktatásban részt vevők számára. Mivel azt szeretnénk, ha a kedvezményezettek nemcsak iskolánk szakoktatói lennének, hanem a területi gyakorlatot vezető gyakorlati oktatók is.
Egy bizottság döntött a kedvezményezettek kiválasztásáról. Így 3 kórházi szakoktató, 1 bölcsődei, 1 szociális területi és 3 iskolai gyakorlati oktató lett kiválasztva.

Projekt célja és igények, melyet a projekt kielégít

A csecsemő és gyermekápoló, az ápoló valamint a szociális gondozó képzéseink módszertanát, tematikáját szeretnénk fejleszteni, ami pontosan illeszkedik a partnerintézményünk profiljához.

Fő célunk, hogy a külföldi gyakorlati munka során szerzett, valamint az oktatóktól, dolgozóktól kapott ismereteket, tapasztalatokat valamint az írásos dokumentumok megismerésével szerzett ismereteket beépítsük a csecsemő és gyermekápolói, az ápolási asszisztensi, az ápolói valamint a szociális gondozó és ápoló képzés tematikájába, módszertanába leginkább a gyakorlati képzés területeire vonatkozóan.

Megvalósítás folyamatának főbb lépései

Egy korábbi program előlátogatásán már megismerhettük a dán gyakorlóterületeket. Előzetes látogatásra nincs szükség, mert tanulóink jelenleg is részt vesznek egy Leonardo projektben ugyanezeken a területeken.
Telefonon való egyeztetés után a partnerintézmény örömmel vállalta a gyakorlati projekt rájuk eső részének lebonyolítását.
Pályázati felhívásban értesítettük, majd kiválasztottuk a lehetséges kedvezményezetteket.
A nyelvi felmérés után egy angol nyelvszakos kolléga segítségével biztosítjuk a projekt által az intenzív szakmai nyelvi előkészítést.
A kiutazásra való felkészítést egy kolléganő segíti, aki a tanulói gyakorlati projektben is részt vesz, és évente 2 alkalommal személyesen is találkozik a dán partnerintézmény oktatóival.
Email-en folyamatosan kapcsolatban vagyunk a dán iskola gyakorlati oktatás vezetőjével, akivel egyeztettük a részletes munkaprogramot, melyet a kedvezményezettekkel még itthon ismertetünk.
A kiutazás egyénileg, repülőgéppel történik.
A gyakorlati idejük alatt teljesen be kell, hogy kapcsolódjanak a gyakorlati munkába 4 kiemelt területen: bölcsőde, idősek otthona, otthoni betegellátó szolgálatok, iskolai demonstrációs termek. Minden területen dokumentálási kötelezettségük lesz.
Hazautazás után záró beszámolót kell készíteniük, melyet elsősorban a szakmai területeken fogunk publikálni. A következő évi tantárgyfelosztásnál figyelembe vesszük a kiutazott kollégák megszerzett szakmai tapasztalatát.