8. helyezés az országos történelem versenyen

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete által 2018 októberében meghirdetett, ,,Sorsfordítás” névre keresztelt történelmi tanulmányi versenyen iskolánk tanulói nagyon eredményesen szerepeltek. Az országos döntőben a csapatok a második forduló során elkészített projektmunkát is bemutatták. A szakmai zsűri külön kiemelte csapatunk mind tartalmában, mind előadásmódjában színvonalas produkcióját, amely nem csupán az egyetemi szemináriumokon állta volna meg a helyét, de még a kutatói ismereteket is gazdagította.

Iskolánk négyfős csapatát Rácz Viktória, Pál Blanka, Pap Viktória és Pap Kristóf 11.a osztályos tanulók alkották. Felkészítő tanáruk Molnár Haroldné volt.

Büszkék vagyunk tanulóink sikerére!

A verseny szervezői a hagyományos paraszti társadalom 1945 utáni szétverésére, a kollektivizálás által előidézett társadalmi traumára kívánták ráirányítani a középiskolai diákok figyelmét, mert a téma, jelentősége ellenére, a középiskolai tananyagban csekély súllyal szerepel.

Az első forduló internetes tesztfeladatsorának megoldása után hazánk minden tájáról 47 csapat jutott tovább a 2. fordulóba, ahol a diákoknak egy önálló kutatómunkán alapuló projektfeladatot kellett elkészíteniük. A szakmai zsűri által a 10 legjobbnak ítélt pályamunkát elkészítő csapat mérhette össze tudását a döntőben, amelyre impozáns környezetben, az Országház Kossuth Lajosról elnevezett termében került sor 2019. április 23-án.

A lexikális tudásra fókuszáló kvízfeladatok mellett szituációs feladatokban is helyt kellett állniuk a versenyzőknek, ahol a második világháború utáni esztendők világát, a Rákosi-korszakot vagy az 1956-os forradalom és szabadságharc napjainak hangulatát kellett feleleveníteniük. Ez különösen nehéz feladat volt 11.-es diákjaink számára, mert ezt a történelmi korszakot középiskolásként még nem tanulták.

A verseny szervezőitől meghívást kaptak egy országházi látogatásra, mely lehetőséggel a jövő tanévben élni is fognak.

Gratulálunk és további eredményes versenyzést kívánunk!

Képgaléria

Sajtómegjelenés

http://tortenelemoktatok.hu
http://tortenelemoktatok.hu