Közös kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban

"A divat elhalványul, a stílus örök" a szakképzéstől a kreatív iparágakig múzeumi katalizálással - ez volt az elnevezése annak a projektnek, amelyben diákjaink is részt vettek a tanév első félévében. A programot a szegedi Móra Ferenc Múzeum szervezte, és iskolánk 11. 12. 13. évfolyamos divat- és stílustervező, és 14. ruhaipari technikus szakos tanulói vettek részt benne.

A projekt lényege az volt, hogy szakgimnáziumi képzésben résztvevő diákok tantárgyi kereteken belül ismerkedhessenek meg a múzeumi népművészeti gyűjteményével, és dolgozzák fel azt munkáikban. Iskolánkon kívül a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium textiltervező diákjai vettek részt a munkában.

A diákok, miután tanulmányozták a textilgyűjtemény darabjait elkezdhették a tervezést. A tömörkényesek a mintákat dolgozták fel, a 11. és 13. évfolyamos divattervező szakos lányaink pedig a formai jegyeket vizsgálva terveztek táskákat, kötényeket, kendőket, asztali futókat és terítőket a múzeum számára. A munkában Surján Kornélia tanárnő irányította őket.

Miután megszülettek a tervek, a múzeummal való egyeztetés után elkezdődött az anyagok kiszabása. A textil alkatrészek ezután a Tömörkénybe utaztak, hogy szitanyomással rájuk kerüljenek a minták, majd visszatértek hozzánk, a varrodába. A 12. 13. és 14. évfolyamos tanulóink Cseh Ferencné (Éva néni) irányításával itt öntötték végső formába a ruhadarabokat, kiegészítőket.

A zárókiállításra január 26-án nyílt és február 15-ig tekinthető meg. A földszinti teremben végigkövethető a tervezés menete az inspirációt jelentő textiltárgyaktól a kész kötényekig.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Múzeumnak, hogy részt vehettünk ebben a programban, és szeretettel invitálunk mindenkit, ha ideje engedi, tekintse meg a kiállítást!

Egervölgyi Lilla
(a projekt iskolai koordinátora)

Képgaléria