Szeged, ahogyan mi láttuk (2016)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő gondozásában megvalósuló Nemzeti Tehetségprogram keretein belül zajló pályázati munkánk befejeződött.
A pályázati foglalkozások 2016 január végétől május végéig zajlottak, a létrejött alkotásokat kiállításokon és divatbemutatón tártuk a nagyérdemű elé.
A szakmai programot fotózással kezdtük, Szeged nevezetes, vagy jellegzetes pontjait örökítettük meg. A fotók felhasználásával a diákok grafikai eszközökkel fogalmazták újra a látványokat. Akvarell technikát, filcet, tollat, ceruzát, szenet, montázs technikát használtak a képek elkészítéséhez.
A további foglalkozások során a diákok megismerkedtek a linómetszés technikájával, és ellátogattak a SZTE Rajz és Művészettörténet tanszékének grafikai műhelyébe is. A lányok metszeteket készítettek a korábbi rajzaik és fotóik alapján, majd az elkészült művekből kiállítást rendeztünk a Szakmák éjszakája című rendezvénysorozat keretében. A képeket paszpartuztuk, és kreatív kartonkereteket készítettünk a metszetek számára.
Nem sokkal később megkezdődött a mintatervezés - a metszetek transzformálásával új látványelemek születtek, amelyeket kézi sablonos eljárással, és digitális nyomdai technikával kerültek pólók elejére. A műhelymunka mellett lehetőség adódott, hogy látogatást tegyünk a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakképző iskola szitaműhelyébe, így ezzel a textilmintázási eljárással is megismerkedtek a gyerekek.
A pólók bemutatására Szeged belvárosában, a Szeged Napja rendezvénysorozat keretében nyílt lehetőségünk. A divatbemutatóról és az addig vezető útról kisfilmet is készítettünk, amely itt, az iskolánk honlapján, és a Széchenyi téri óriáskivetítőn is látható volt.
A szakmai kirándulásra a divatbemutatót követően került sor. A 2 nap során a SZEFO Zrt-nél üzemi körülmények között történő szitanyomással, a The Four divattervező műhellyel, a Goldberger Textilmúzeummal, a Nagytétényi Kastélymúzeummal és az Iparművészeti Múzeum időszaki tárlatával ismerkedtek meg a diákok.
A munkát összegző zárókiállításra az iskolánk aulájában, majd a Szeged Plazában került sor, a mintatervek keretezése és a kiállítás megtervezése és felállítása volt a diákok utolsó feladata. A kiállítással kapcsolatban újsághír és rádióinterjú is megjelent.
A pályázati program megvalósulása során, az abban résztvevő 13 diákunk új ismeretekre tett szert – saját lakókörnyezetüket jobban megismerték, szakmai kirándulásuk során hasznos információkat hallhattak szakmájukkal kapcsolatban, kulturális élményekben gazdagodtak. Szakmájukhoz kapcsolódó technikai jellegű ismereteik szélesedtek, eszközhasználatuk fejlődött. A kiállítások, divatbemutató létrehozása kapcsán új tapasztalatokra tettek szert. Kompetenciáik komplex módon fejlődhettek: művészeti tudatosságuk és kifejezőkészségük, kreativitásuk, grafikus gondolkodásuk - lényegkiemelés, elvonatkoztatás - és képalkotó képességük aktivizálódott és fejlődött. Nem csak művészetekhez kapcsolódó képességeikre hatott a program, hanem digitális kompetenciáik, problémamegoldó képességük, szociális kompetenciáik és önértékelésük is fejlődhetett. A tanulókhoz rengeteg pozitív visszajelzés érkezett munkáikat illetőleg, azt hiszem, joggal büszkék magukra.
A pályázat során beszerzett eszközök és anyagok megfelelőek voltak a munkához, reményeim szerint a linóprés és a multifunkcionális nyomtató a jövőben más diákoknak is a hasznára fog válni.

Egervölgyi Lilla
pályázati koordinátor, szaktanár