Víz világnapi városi vetélkedő (2016)

2016. március 22-én rendeztük a Vízmű Zrt által támogatott városi vízvilágnapi vetélkedőt, amelyre a város középiskoláinak 3 fős csapatai neveztek, így az idén 12 csapat vetélkedett. A tanulókat elkísérték a felkészítő tanáraik. A versenykiírás szerint volt egy előfeladat is: bemutatót kellett készíteni egy vízzel kapcsolatos szakmáról. Megtudhattuk, hogy mit is csinál pl. a pákász, a jeges, hogyan készül a szódavíz. A tanulók nagyon kreatívak voltak, sok érdekességet is hallottunk.

A versenyzők között ott volt iskolánk csapata is, akik a többi osztállyal vetélkedve érdemelték ki ezt a szereplési lehetőséget.

A feladatok változatosak voltak, a vízzel, annak felhasználásával kapcsolatosak. A csapatoknak egy képet kellett összerakniuk, melyen egy halászati eszköz volt, majd a megadott leírások alapján kellett kitalálniuk az eszköz nevét. A nemzetközi víz világnapi videóhoz kellett 10 perc alatt kísérőszöveget írni, de a számolás sem maradt ki a feladatok sorából: meg kellett határozni, hogy ha valaki 2 liter vizet iszik meg naponta, hány forintot költ erre egy év alatt vezetékes ivóvíz, illetve palackozott víz esetében.

Volt pl. víz-kvíz is, melyben a szegedi ivóvízről, kutakról, vízi élőlényekről szerepeltek kérdések, de kísérletezniük is kellett a csapatoknak, majd a tapasztalatokat leírni úgy, hogy minél többször szerepeljen a víz szó.

Minden résztvevő kapott ajándékot, a verseny jó hangulatban zajlott.
Az első három helyezett csapat a könyvutalványok mellé egy kirándulást is nyert egy Szeged környéki természetvédelmi területre, a Nagyszéksós-tóhoz (Mórahalom).

Az eredmények

  1. helyezett: a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola csapata,
  2. helyezett: a Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola csapata,
  3. helyezett: a Krúdy Gyula Szakképző Iskola csapata,
  4. helyezett: a Kőrösy József Gazdasági Szakképző Iskola csapata.

A 3. és 4. helyen holtverseny alakult ki, a zsűri az előfeladat alapján döntötte el a végső sorrendet. A verseny győztese vándorserleget vihet magával egy évre. Mivel ezt másodszor nyerte a Tömörkény Gimnázium csapata, eséllyel indul jövőre azért, hogy végleg náluk maradhasson, hiszen ennek feltétele, hogy egymás után háromszor nyerjék meg.

Szeged, 2016. március 22.

Tóthné Bertalan Éva
a Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Alapítvány
kuratóriumának elnöke

Képgaléria