Grafikai alkotóműhely létrehozása divat és stílustervező tanulók számára - "Szeged, ahogyan mi látjuk" (2016)

Sikeres Pályázat!

Örömmel számolhatunk be arról, hogy iskolánk az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt, és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által lebonyolított, "Szakképzésben részt vevő tehetséges fiatalok tehetséggondozásának és az ezt segítő alkotópedagógiai műhelyek működésének támogatása" címmel kiírt pályázatán 1.540.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el.

Ebből az összegből 13 diákunk egy 60 órás műhelyfoglalkozás sorozaton és budapesti szakmai kiránduláson fog részt venni. A foglalkozásokon szegedi ihletésű témákat fognak a diákok változatos módokon feldolgozni. Először a fotózással, különböző egyedi grafikai eljárásokkal, majd a linómetszéssel ismerkednek meg Egervölgyi Lilla tanárnő és Sinkó János festőművész, egyetemi tanár segítségével. Surján Kornélia tanárnő, textiltervező iparművész vezetésével az elkészült munkákat textilmintákká fogják varázsolni és különböző ruhadarabokra nyomott mintaként elhelyezni. Terveink szerint az elkészült képeket már április elején megtekinthetitek egy kiállítás keretében. A ruhák a tavaszi Ifjúsági Házban megrendezendő divatbemutatón kerülnek színpadra.

Jó munkát minden résztvevőnek!

"Szeged, ahogyan mi látjuk" - Kiállítás (2016)

A Nemzeti Tehetségprogram tehetséges fiataloknak biztosít fejlődési lehetőséget. Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által hirdetett pályázaton iskolánk egy 60 órás foglalkozássorozatra nyert támogatást. Ezen a pályázaton 13 diákunknak nyílik lehetősége, hogy szakmájukhoz kapcsolódó, de a tananyagon túlmutató tudást és gyakorlatot szerezzenek. A Szakmák éjszakája című országos rendezvénysorozaton mutattuk be először elkészült műveinket. A kiállítás anyaga az eddigi műhelymunka során született. A diákok feladata az volt, hogy Szeged városának jellegzetes vonásait megörökítsék, egyedi és sokszorosító grafikai eljárásokkal feldolgozzák. A további munka a mintatervezésről és nyomottmintás pólók készítéséről fog szólni. A végeredményt 2016. május 14-én, 18 órától, a Dugonics téren lehet majd megtekinteni, egy divatbemutató keretében. Szeretettel várjuk!

Képgaléria

"Szeged, ahogyan mi látjuk" - 3 hónap 3 percben (2016)

A Nemzeti Tehetségprogram keretein belül megvalósuló műhelymunka lassan a vége felé közeledik. A hosszú előkészítő munka után - fotókon, rajzokon és linómetszéssel készült grafikákon örökítettük meg Szeged város legjellemzőbb arcait - elkészültek a város inspirálta mintatervek is. A minták kézi, sablonos eljárással és digitális nyomdai technikával kerültek fel a pólókra, amelyeket május 19-én a Dugonics téren, a Szeged Napja programsorozaton belül lehetőségünk volt színpadon bemutatni. A galériában megtekinthetőek a pólókról készült fotók, valamint a 3 hónapos munka összefoglalója 3 perces kisfilmünkben.

A divatbemutató fáradalmait a diákok egy két napos budapesti szakmai kiránduláson pihenhették ki. Itt meglátogatták a Goldberger Textilipari Múzeumot, a The Four nevezetű divattervező formáció műhelyében gyarapíthatták szakmai ismereteiket, majd az Iparművészeti Múzeum Színekre hangolva című ideiglenes kiállítását és a Nagytétényi Kastélymúzeumot tekintették meg.

A program lezárása képen nemsokára egy zárókiállítással jelentkezünk.

Elkészült pólók

Rólunk írták

Divatot diktáltak a Kossuth Zsuzsanna diákjai

"Szeged, ahogyan mi látjuk" - Zárókiállítás (2016)

Elérkezett a zárókiállítás ideje - pályázati programunk lezárása. Diákjaink munkáit először iskolánk aulájában tekinthetik meg az érdeklődők, majd június 6-tól az anyag a Szeged Plázába költözik, hogy a szélesebb közönség is megismerhesse 13 divat- és stílustervező tanulónk kreativitását, tehetségét. Név szerint: Dovalovszki Dóra, Pesti Jázmin, Kátai Henrietta, Molnár Cintia, Kis Ibolya, Czető Ildikó, Ozsváth Enikő, Sárközi Tímea, Szigethy Natasa a 11.b osztályból, és Kauczki Fanni, Mánik Szilvia, Lázár Daniella és Vass Roxána a 10.b osztályból.


Felkészítő tanáraik: Egervölgyi Lilla szaktanár és pályázati koordinátor, Surján Kornélia textiltervező iparművész és Sinkó János festő- és grafikusművész.

Szeged, ahogyan mi láttuk (2016)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő gondozásában megvalósuló Nemzeti Tehetségprogram keretein belül zajló pályázati munkánk befejeződött.
A pályázati foglalkozások 2016 január végétől május végéig zajlottak, a létrejött alkotásokat kiállításokon és divatbemutatón tártuk a nagyérdemű elé.
A szakmai programot fotózással kezdtük, Szeged nevezetes, vagy jellegzetes pontjait örökítettük meg. A fotók felhasználásával a diákok grafikai eszközökkel fogalmazták újra a látványokat. Akvarell technikát, filcet, tollat, ceruzát, szenet, montázs technikát használtak a képek elkészítéséhez.
A további foglalkozások során a diákok megismerkedtek a linómetszés technikájával, és ellátogattak a SZTE Rajz és Művészettörténet tanszékének grafikai műhelyébe is. A lányok metszeteket készítettek a korábbi rajzaik és fotóik alapján, majd az elkészült művekből kiállítást rendeztünk a Szakmák éjszakája című rendezvénysorozat keretében. A képeket paszpartuztuk, és kreatív kartonkereteket készítettünk a metszetek számára.
Nem sokkal később megkezdődött a mintatervezés - a metszetek transzformálásával új látványelemek születtek, amelyeket kézi sablonos eljárással, és digitális nyomdai technikával kerültek pólók elejére. A műhelymunka mellett lehetőség adódott, hogy látogatást tegyünk a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakképző iskola szitaműhelyébe, így ezzel a textilmintázási eljárással is megismerkedtek a gyerekek.
A pólók bemutatására Szeged belvárosában, a Szeged Napja rendezvénysorozat keretében nyílt lehetőségünk. A divatbemutatóról és az addig vezető útról kisfilmet is készítettünk, amely itt, az iskolánk honlapján, és a Széchenyi téri óriáskivetítőn is látható volt.
A szakmai kirándulásra a divatbemutatót követően került sor. A 2 nap során a SZEFO Zrt-nél üzemi körülmények között történő szitanyomással, a The Four divattervező műhellyel, a Goldberger Textilmúzeummal, a Nagytétényi Kastélymúzeummal és az Iparművészeti Múzeum időszaki tárlatával ismerkedtek meg a diákok.
A munkát összegző zárókiállításra az iskolánk aulájában, majd a Szeged Plazában került sor, a mintatervek keretezése és a kiállítás megtervezése és felállítása volt a diákok utolsó feladata. A kiállítással kapcsolatban újsághír és rádióinterjú is megjelent.
A pályázati program megvalósulása során, az abban résztvevő 13 diákunk új ismeretekre tett szert – saját lakókörnyezetüket jobban megismerték, szakmai kirándulásuk során hasznos információkat hallhattak szakmájukkal kapcsolatban, kulturális élményekben gazdagodtak. Szakmájukhoz kapcsolódó technikai jellegű ismereteik szélesedtek, eszközhasználatuk fejlődött. A kiállítások, divatbemutató létrehozása kapcsán új tapasztalatokra tettek szert. Kompetenciáik komplex módon fejlődhettek: művészeti tudatosságuk és kifejezőkészségük, kreativitásuk, grafikus gondolkodásuk - lényegkiemelés, elvonatkoztatás - és képalkotó képességük aktivizálódott és fejlődött. Nem csak művészetekhez kapcsolódó képességeikre hatott a program, hanem digitális kompetenciáik, problémamegoldó képességük, szociális kompetenciáik és önértékelésük is fejlődhetett. A tanulókhoz rengeteg pozitív visszajelzés érkezett munkáikat illetőleg, azt hiszem, joggal büszkék magukra.
A pályázat során beszerzett eszközök és anyagok megfelelőek voltak a munkához, reményeim szerint a linóprés és a multifunkcionális nyomtató a jövőben más diákoknak is a hasznára fog válni.

Egervölgyi Lilla
pályázati koordinátor, szaktanár